Kulfiberforstærket Nylon 12 ændrede alt

For Utah Trike åbnede sig helt nye muligheder med print i kulfiberforstærket Nylon. Virksomheden anvender 3D-printere i hele produktionskæden fra prototype til slutprodukt.

Utah Trike - Nylon 12CF - Kolfiber - 3D-skrivare - Stratasys - Protech.jpg

Utah Trike udvikler og fremstiller 3- og 4-hjulede cykler, samt specialbyggede kørestole. Lige siden firmaet blev grundlagt har det handlet om at fremstille specialtilpassede produkter efter kundernes forskellige behov.

-     I begyndelsen fremstillede vi ramme-fixturer og byggede specialfremstillede tohjulsdrevne drev og lige pludselig ville alle have specialfremstillede køretøjer, siger Ashley Guy, CEO og koncernchef hos Utah Trike.

Fremstilling af avancerede prototyper til funktionstest

At fremstille specialfremstillede produkter har sine udfordringer, nemlig tid og omkostninger. Et køretøj kan have fra 100 dele og opefter. I begyndelsen var det svært for Utah Trike at holde omkostningerne nede.

-     Vi havde nogle CNC-maskiner som kørte døgnet rundt, siger Guy. Det var altid vanskeligt med fixturer, hvilket betød at det tog lang tid at nå til selve prototypen.

Da prototyperne blev mere avancerede blev det også sværere for Utah Trike at benytte servicebureauer. Utah Trikes begynde selv at søge efter løsninger for selv at kunne fremstille prototyper på en omkostnings- og tidseffektiv måde.

-     Da jeg første gang oplevede 3D-teknologien blev jeg fascineret, men jeg havde ingen anelse om, hvad jeg ledte efter, fortæller Guy. Efter kort tid indså Guy og hans team at en 3D-printer kunne løse flere stadier af deres fremstillingsproces.

Utah Trike - Stratasys - Protech.jpg

Stratasys kulfiberforstærket Nylon ændrede alt

Med en 3D-printer i eget regi kunne designprocesserne forenkles uden tidskrævende forhindringer som bearbejdningsbegrænsninger eller avancerede fremstillingsmetoder. Men det tog noget tid at finde et materiale med de rette egenskaber.

-     Med egen 3D-printer kunne jeg fokusere på at designe bedre, og skabe mere funktionelle dele uden at bekymre mig om hvordan man former aluminium eller hvordan man tilføjer kulfiber, siger Guy. Vi startede med at anvende materialet Nylon 12, men det tog os kun 75% af vejen, fortæller Guy. Vi lavede en prototype af en 4-hjulet cykel ved hjælp af printede dele i forskellige materialer, men emnerne var enten for stive eller for fleksible. Da Guy havde prøvet Nylon 12CF indså han at han havde fundet et materiale som skulle forandre hans virksomhed.

-     Nylon 12CF er fantastisk, det ændrede alt for os, siger Guy. Egenskaber som materialets styrke, såvel som supportmaterialet som man bortvasker er vigtige for Utah Trike. Desuden kan vi lægge printet i vores vibrationsafgrater natten over og dagen derpå har det en glat og poleret overflade, fortæller Guy. Den nye kulfiberversion af Nylon 12 var lige præcis det vi søgte, siger Guy. Da vi funktionstestede emner på en trike og kørte op og ned af en bakke, var det kun Stratasys FDM Nylon 12CF som overholdt målene.

3D-printere er nu en del af hele produktionskæden

En af produkterne Utah Trike har i dag er en pedaldreven rullestol som er opbygget af 450 forskellige dele, hvoraf 120 af dem er 3D-printet. Med egen 3D-printer har virksomheden på visse produkter nedsat produktionstiden fra to måneder til to uger, hvilket har sænket virksomhedens omkostninger dramatisk.

-     Med Stratasys FDM-teknologien kan vi printe letvægtskonstruktioner med overlegen stivhed, hurtigere og bedre gentagelsesnødagtighed, end nogen anden teknologi vi har set, afslutter Guy. Utah Trike anvender Stratasys FDM 3D-printere lige fra fremstilling af prototyper og fixturer til slutprodukter i små serier samt specialfremstillinger.


Stratasys Protech.jpg