Smart drag fra Rapala – Bed på Stratasys 3D-printere

Rapala VMC Corporation i Finland anvender en Stratasys Objet 30 Prime, leveret af Protech. 3D-printeren er en vigtig del af produktudviklingen og hjælper hurtigt teamet med at udvikle nyt fiskeudstyr.

Rapala Protech 3D Printing Fish.jpg

Rapala blev grundlagt i 1936 og er i dag vokset til en verdensledende producent af woblere. Virksomheden er repræsenteret i 39 lande og har over 2.700 medarbejdere. Der produceres mere end 10 millioner woblere hvert år. Alt design og konstruktion foregår i Vääksy i Finland. Rapala investerede i 2013 i en Stratasys Mojo som sin første 3D-printer for at lette designarbejdet. Siden 2018 har Rapala også købt en Stratasys Objet30 Prime med PolyJet-teknologien som anvendes flittigt af designafdelingen.

Hurtigere i mål med det færdige produkt

Rapala's designteam på ni personer udvikler nye woblere ud fra forskellige produktkrav. Den første prototype printes normalt indenfor et par dage efter at designarbejdet er påbegyndt. En prototype gør det enkelt for kunden at forstå produktets størrelse og udseende før et design skal godkendes.

Rapala Protech 3D Printing fishing lures.jpg

3D-printeren anvendes også i produktudviklingens slutfase. Konstruktørerne skal ta’ højde for woblerens balance, tyngde punkt samt form og vinkel som alt sammen påvirker woblerens gang i vandet. Dette giver wobleren forskellige bevægelsesmønstre når den trækkes fremad eller når den stopper op.

–    I vores testbassin kan vi evaluere wobleren allerede på prototypestadiet, siger Mikko Rautiainen, Product Design Manager hos Rapala. Vi tester bevægelser, synkehastighed, hvordan wobleren flyder, samt flyde- og synkehastigheden på agnet. Vi kan endda se hvad der sker når fiskeren stopper med at hale linen ind. Med denne information kan vi derefter foretage eventuelle justeringer af prototypen.

3D-printerne bruges hovedsageligt til det ydre skelet, men også til den indre struktur i wobleren, såsom hulrum, hvor forskellige vægtlodder er placeret. På den måde kan man nemt evaluere forskellige vægtalternativer.

–    Med 3D-printeren kan vi reagerer hurtigere således at vi kommer til slutresultatet på kortere tid, siger Rautiainen.

Rapala Protech 3D Printing fishing lures Stratasys.jpgDesigner af fiskeudstyr Ismo Romppanen tester en wobler i testbassinet. Med på billedet er også Product Design Manager Mikko Rautiainen samt konstruktørerne Heikki Niemelä, Tero Holttinen, Jukka Vainio och Peter Mörsky.

Stor tidsbesparelse med 3D-printere

Forud for investeringen i 3D-printere blev skuemodeller produceret i forskellige materialer i egen CNC-styrede fræsemaskine. Til det var der behov for flere ressourcer til at tilpasse design samt for generering af værktøjsbaner.

–    3D-print har fremskyndet hele designprocessen, siger Heikki Niemelä, designer på Rapala. Nu behøver vi bare at trykke på enter-knappen når designet er klar og herefter gør 3D-printeren alt arbejdet. Med printeren går steppet fra design til prototype tre til fem gange hurtigere og maskinen har allerede tjent sig selv hjem, når man tager tidsbesparelsen i betragtning.

PolyJet-teknologien komplementerer FDM i designfasen

Efter den første FDM 3D-printer (Stratasys Mojo) købte Rapala en Objet30 Prime med PolyJet-teknologien for at give den første prototype et mere virkelighedstro udseende.

–    At give kunden et godt førstehåndsindtryk af produktet er meget vigtigt, selvom det ikke er det endelige produkt man ser, siger Heikki Niemelä. Både Objet30 og Mojo printeren anvendes ikke bare til prototyper af woblere, men også til produktionsværktøjer såsom fixturer.

3D-printere med PolyJet-teknologien skaber detaljerede og nøjagtige emner som desuden er lette at male for at efterligne slutproduktet. Den kan også kombinerer egenskaber såsom forskellige grader af transparens og hårdhed i samme emne. Rapala anvender også PolyJet-teknologiens unikke egenskaber til at printe gennemsigtige prototyper for at vise den indre struktur eller simulere gummi med forskellig blødhed.

Kvalitet og materiale var afgørende

Rapala 3D Printing fishing lures Stratasys Protech.jpgProtech er kendt for sin kyndige salgs- og serviceorganisation samt for pålidelige leverancer af produkter og materialer. Rapala’s konstruktører er meget tilfredse med den support og service som Protech tilbyder, samt fordelene ved de 3D-printere som leveres af Protech.

–    Vi investerede i en 3D-printer fra Protech for at få vores kvalitetskrav opfyldt og fordi de tilgængelige materialer var stærke nok til at blive anvendt til udvikling af fiskeudstyr, siger Mikko Rautiainen, Product Design Manager. Det er nemt at fjerne supportmaterialet i den rensestation som blev leveret sammen med 3D-printeren. Det er desuden let for os at få den service og support fra Protech, som ligger tæt på os, afslutter Rautiainen.


Stratasys Logo Protech Kundcase.jpg

Vil du vide mere?

Kontakt Protech for mere information om hvordan AM kan anvendes i din virksomhed. Vi hjælper dig med at finde de rette løsninger, som kan effektivisere både udviklingsprocesser og reducere produktionsomkostninger.

Thomas Tønnesen
tt@protech.dk
Telefon: 7683 8107