Historien om Protech

Efter snart 30 år som virksomhed, er Protech i dag Nordens største forhandler af 3D-printere.

I slutningen af 1980’erne mødtes Anders Brask og Evald Ottosson på Karlebo, dengang Nordens største forhandler af maskiner og udstyr til industrien. Det var Evalds første arbejdsdag og da han åbnede døren til Karlebo, mødte han Anders som netop havde haft sin sidste dag på jobbet. Herrerne hilste på hinanden og det var her Protechs historie begyndte.

Efter et par års diskussioner mellem Anders og Evald blev frøet til at gøre noget sammen sået. I 1993 grundlagdes Protech med en forretningsidé om at sælge CAD/CAM-løsninger til produktionsvirksomheder.

CAD/CAM dengang og nu

Da Protech blev grundlagt konstruerede virksomheder i 2D-CAD/CAM. 3D-CAD/CAM var noget nyt og unikt som kun få virksomheder havde behov for. Det var primært bilindustrien som drev udviklingen af 3D-CAD/CAM frem. Protech’s første leverandør af 3D-systemet var en amerikansk leverandør ved navn CAMAX. Efter nogle år forsvandt CAMAX fra markedet og Protech søgte videre indtil man fandt den engelske 3D-CAD/CAM-leverandør Delcam.

I 1997 var Protech forhandler af Delcam’s unikke 3D-CAD(CAM-løsning til modelsnedkere og værktøjsmagere. I slutningen af 1990’erne søgte mange af Protech’s Delcam-kunder efter et CAD-system til værktøjsproduktion.

Tilfældigt fandt Protech en fransk softwareudvikler som hedder Missler. Missler havde det unikke CAD-system TopSolid som Protech introducerede i Norden i 1998. TopSolid blev hurtigt et af de mest anvendte CAD-systemer til værktøjskonstruktion.

TopSolid har altid haft en bred palette af specialløsninger til forskellige industrier. I 2006 introduceres en CAD/CAM-løsning til møbel- og specialsnedkerier. Protech har i de seneste 12 år etableret sig som en førende leverandør af CAD/CAM-systemer til specialsnedkerier med omkring 80 nordiske snedkerier som kunder.

Delcam blev i 2015 opkøbt af den amerikanske CAD/CAM-virksomhed Autodesk. Derfor er Protech i dag forhandler af CAD/CAM-systemet fra Autodesk. Protech fortsætter med at søge efter nye CAD/CAM-løsninger til den nordiske industri. Seneste tilføjelse er Autodesk Netfabb som Protech blev forhandler af i 2017.

Anders och Evald, grundare av Protech.png

Nordeuropas første 3D-printer fra Stratasys

Snart begyndte Additiv Manufacturing at blive taget alvorligt i Sverige. I begyndelsen af 90’erne arbejdede Anders Tufvesson og Lasse Gistorp på Verkstadstekniskt Centrum i Ystad (VTC). De var bekendte til Anders, og de tre rejste sammen på en forretningsrejse til USA hvor de blandt andet var på virksomhedsbesøg hos Stratasys.

Interessen for 3D-print blev vakt, og potentialet stod klart for Tufvesson og Gistorp. Kort efter blev Protech af Stratasys udpeget til at opbygge og sikre agenturet i Norden. I 1994 solgte Protech således Nordeuropas første Stratasys 3D-printer til VTC. Det var startskuddet til 25 år senere at blive Nordens største leverandør af 3D-printere.

Tog et tidligt skridt ind i Additiv Manufacturering

I midten af 90’erne bestod verdensmarkedet af 3D-printere af få hundrede maskiner fra nogle få producenter. På Stratasys første forhandlermøde i 1994, kunne samtlige forhandlere fra hele verden, være i et lille konferencelokale, og i dag har Stratasys mere end 300 forhandlere verden over.  I dag er der over 1 million installerede 3D-printere på verdensplan.

–    Protech troede på salget af Stratasys FDM 3D-printere da teknologien var unik og spændende at arbejde med, siger Evald.

–    Vi syntes ganske enkelt, at det var noget fedt udstyr som vi så potentialet i, så derfor valgte vi at tage et tidligt skridt ind i branchen, tilføjer Anders.

Protech satsede rigtigt og som en lille finurlighed kan nævnes at Protech i 1995 var verdens største distributør af Stratasys 3D-printere.

Protech i stor ekspansion

I starten af 00’erne var salget af 3D-printere beskedent i Norden. I 2002 lancerede Stratasys Dimension, en ny FDM 3D-printer som gjorde at markedet tog fart. Inden da kostede en Stratasys FDM 3D-printer 1,4 millioner SEK, men med Dimension kunne Protech nu tilbyde en hurtigere, mere pålidelig og bedre 3D-printer til en fjerdedel af prisen.

I kraft af det øgede salg ekspanderede Protech. I det kommende år opbyggede Protech i Sverige en kompetent salgs- og serviceorganisation baseret på markedets behov. Grundet den hurtige vækst af additiv fremstilling i Nordeuropa opstod et voksende behov for at rekruttere lokalt personale i samtlige nordiske lande. I 2004 åbnede Protech sit første udenlandske kontor i Danmark. Et par år efter åbnede der både kontorer i Norge og Finland.

Virksomheden har i de senere år haft en vækst på omkring 30 - 35 % og i dag har Protech 35+ medarbejdere rundt om i Norden.

Protech-lager-supoort.jpg

Konsekvent og pålidelig leverandør

Som en konsekvent og pålidelig leverandør er Protech i dag Nordens største forhandler af 3D-printere. Visionen hos Protech har altid været at hjælpe sine kunder med at vælge den rigtige 3D-printer i forhold til behovet.

Med eget materialelager og hurtige leveringer, samt altid at have en egne serviceteknikere har Protech formået at skabe tillid til sine nordiske kunder. Protech er en pålidelig leverandør som forstår vigtigheden af at kundernes 3D-printere skal præstere maximalt.

–    Jeg husker en kunde som sagde – du gav ikke op, derfor fortsatte vi med jer, fortæller Evald. Det er et bevis på at vi lykkedes.

Miljøbevidst ledelse hos Protech

Protech har gennem årene bidraget til en større miljøbevidsthed blandt nordiske leverandører af 3D-printere. Gennem konstante bestræbelser på at forbedre genbrug og genanvendelse af forbrugsmateriale til 3D-printere har Protech formået at reducere miljøpåvirkningen fra 3D-printerne. Protechs intensive arbejde med at øge miljøbevidstheden har inspireret andre leverandører på det nordiske marked og gjort leverandører og producenter af 3D-printere mere miljøbevidste.

Altid på forkant med den tekniske udvikling

Protech har altid været på forkant med den tekniske udvikling indenfor additiv fremstilling. I år 2014 overtog Protech Stratasys PolyJet salget i Norden. I kraft af den voksende udvikling af 3D-teknologien begyndte mange virksomheder nu at opdage flere anvendelsesområder indenfor additiv fremstilling.

Et kommende tredje forretningsben

I år 2019 så Protech at markedet var modent til metalprintere baseret på teknologien Metal PBF (Metal Powder Bed Fusion). Dette faldt sammen med lanceringen af en gruppe 3D-printere fra Xact Metal, en innovativ og hurtigvoksende producent fra Pennsylvania, USA. Investeringen i Xact Metal blev hurtigt et begyndende tredje forretningsben. Udviklingen af 3D-printere til metal sker i et rasende tempo. Med Xact Metal kan Protech tilbyde prisvenlige 3D-printere til højtydende emner i metal til små og mellemstore virksomheder.

Protech fylder snart 30 år

Protech har i snart 30 år været med til at opbygge det nordiske marked indenfor 3D-printere. Ingen nordisk virksomhed har den erfaring som Protech har med at levere udstyr til Additiv Manufacturing. Det gør Protech til en unik nordisk virksomhed. Med trofaste og kompetente medarbejdere har Protech skabt tillid blandt sine kunder. Årsagen til kundeengagementet kommer fra Protechs tre vigtigste kendetegn: support, uddannelse og hurtige materialeleveringer.

–    Noget af det sjoveste ved vores arbejde er feedback fra kunderne, siger Anders.

–    I det omfang det er muligt, tager vi ud til kunderne og diskutere hvordan de kan anvende 3D-print, for derefter at tage stilling til hvordan vi kan hjælpe dem videre. Det er selvfølgelig noget vi lærer af hele tiden, afslutter Evald.

I dag tilbyder Protech 3D-printere og CAD/CAM-systemer fra Stratasys, UltiMaker, Xact Metal og TopSolid.