3D-printer sætter skub i udviklingen

Vikan bruger en Stratasys F370 til både at printe fixturer til deres produktion og til funktionelle prototyper når der udvikles nye produkter. Ved spidsbelastninger startes deres gamle Stratasys uPrint også op.

Case - Vikan - 3.jpg

Vikan blev grundlagt i Skive tilbage i 1898 af A.P. Pedersen, som havde en instinktiv forståelse for vigtigheden af god hygiejne. I løbet af de efterfølgende årtier voksede Vikan til en international virksomhed og er i dag verdens førende leverandør af hygiejniske rengøringsrekvisitter primært til fødevareindustrien og andre hygiejnefølsomme miljøer. Hovedsædet ligger stadig i Skive, hvor omkring 140 medarbejdere har deres daglige gang. Med stort fokus på produktudvikling investerede Vikan i 2012 i deres første 3D-printer fra Protech; en Stratasys uPrint SE Plus. Senere, i 2019 valgte virksomheden at anskaffe sig endnu en 3D-printer; nemlig en Stratasys F370.

Mange fordele ved additiv fremstilling

Vikan fik hurtigt øje på fordelene ved additiv fremstilling. Til at starte med benyttede virksomheden sig af et servicebureau til at printe deres fixturer og prototyper. Men processen gik ikke så hurtigt, som de gerne ville, hvorfor man i 2012 kontaktede Protech for køb af en Stratasys uPrint SE Plus.

Med en 3D-printer in house kom der skub i udviklingen, da arbejdsgangen fra idé til færdig prototype blev mere effektiv og med langt større fleksibilitet.

I 2018 blev Anne-Sofie Ravn Bering ansat som Group Product and Development Manager og var året efter med til at tage beslutningen om at investere i endnu en 3D-printer; en Stratasys F370.

–    Jeg har længe fulgt med i udviklingen indenfor additiv fremstilling og jeg så hurtigt fordelene ved at investere i endnu en 3D-printer, fortæller Anne-Sofie. For os var bl.a. stor designfrihed og volumen en prioritet, derfor faldt valget på Stratasys F370, som med sit store byggekammer opfylder disse krav.

Case - Vikan - 2.jpg

3D-print er en vigtig del af produktudviklingen

Stratasys F370 er en allround 3D-printer, som både er driftssikker og brugervenlig. Hos Vikan printes fixturer som bruges i deres produktion under fremstilling af børster. Derudover bruges 3D-printeren især i udviklingsøjemed. Typisk starter denne proces med håndskitser af prototypen, hvorefter emnet tegnes i 3D tegneprogram. Prototypen printes i ABS, som for Vikan er godt materialevalg til prototyper.

Vikan4-red.jpg –    Det, at stå med et fysisk emne i hånden, gør det nemmere at komme videre med udviklingsprocessen, fortæller Anne-Sofie. Vi bruger de printede emner til evaluering af ergonomi, design og funktion.

Thomas Strandet Lindekilde, som er Construction and Development Assistent hos Vikan, benytter dagligt 3D-printerne.

–    Jeg har ikke i tidligere jobs arbejdet med 3D-print, men med så enkel en brugerflade er især Stratasys F370 hurtig at sætte sig ind i og samtidig enorm brugervenlig. Når vi har været i tvivl om noget, løser vi det ofte internt, ellers kontakter vi Protech’s supportafdeling, fortæller Thomas.

Investering i Stratasys FDM 3D-printer var åbenlys

3D-print er en naturlig og vigtig del af produktudviklingen hos Vikan. Det er tydeligt for udviklingsprocessen, at værdien af at have en 3D-printer in-house er meget stor.

Anne-Sofie, som har stor erfaring og interesse for additiv fremstilling opfordrer andre virksomheder til også at arbejde med 3D-print. Primært fordi det giver et resultat, som ligger meget tæt på det endelige produkt. Hun var derfor heller ikke i tvivl om, at endnu en printer ville være en gevinst for Vikan.

–    Da vi skulle anskaffe yderligere en 3D-printer, var det åbenlyst atter at investere i endnu en Stratasys FDM printer fra Protech. Vi har igennem årene altid oplevet Protech som en professionel og serviceminded virksomhed med kompetente medarbejdere, afslutter Anne-Sofie.

Vikan.jpg

protech-stratasys-platinum-partner.png


Vil du vide mere?

Kontakt Protech for mere information om hvordan AM kan anvendes i din virksomhed. Vi hjælper dig med at finde de rette løsninger, som kan effektivisere både udviklingsprocesser og reducere produktionsomkostninger.

Thomas Tønnesen
tt@protech.dk
Telefon: 7683 8107
Her kan du booke et Teams- eller telefonmøde med Thomas.


Kontaktformular

*Obligatoriske felter