Første Xact Metal installeret i Danmark

Protech installerede den første Xact Metal 3D-printer hos Syddansk Universitet i Sønderborg, hvor både de studerende, forskningsområdet og den lokale industri kommer til at drage stor fordel af 3D-printeren.

SDU Protech Xact Metal.jpg

SDU blev grundlagt tilbage i 1966 og har i dag knap 26.700 studerende og mere end 3.900 ansatte fordelt på seks campusser, herunder Sønderborg. SDU Sønderborg tilbyder et enestående, internationalt miljø med forskere og studerende fra mere end 50 lande og med en bred vifte af bl.a. ingeniøruddannelser er mulighederne mange.

–    En metalprinter har længe været et stort ønske og i 2021 fik vi det opfyldt, da ”Institut for Mekanik og Elektronik” investerede i universitetets første 3D-metal printer fra Xact Metal, en XM200C, fortæller ingeniør Andrei-Alexandru Popa.

Veletablerede produktionsfaciliteter

Andrei-Alexandru Popa.jpgPå SDU Mekatronik / CIM er Andrei ansat som Ingeniør og har for nylig afsluttet en PhD om additiv fremstilling i mekatronisk sammenhæng. Han varetager bl.a. opgaver som undervisning, afvikling af workshop og samarbejder ligeledes med den lokale industri omkring Sønderborg.

SDU har allerede veletablerede produktionsfaciliteter som bl.a. inkluderer 15 FDM 3D-printere og 4 resin-baserede 3D-printere. Til metalefterbehandling har de også for nyligt anskaffet en ovn som kan anvendes til sintring, afspænding mv.

–    Det næste naturlige skridt for os var en 3D-printer til at printe i metal, fortsætter Andrei. Da Xact Metal 3D-printeren kommer med et åbent system, var det et oplagt valg for SDU. Med de lave omkostninger til anskaffelse og drift får man virkelig value-for-money, fortæller Andrei.

En brugervenlig 3D-printer

Tilfredsheden med Xact Metal 3D-printeren er let at spore hos Andrei. 3D-printeren skaber rigtig flotte metalemner. Alligevel forsøger Andrei og hans kollega altid at forbedre den i forvejen gode kvalitet ved at finjustere nogle af parametrene.  Noget der vægtes højt på forskningsområdet.

–    Vi har indtil videre kun printet i SS-316L for at sætte os ind i alt, hvad der er at vide. Vi har også testet maskinens grænser af på en række forskellige måder. For et par dage siden har vi anskaffet Inconel 625 og 718 sammen med kobber, som vi ser enormt frem til at bruge til vores mekatroniske applikationer, siger Andrei.

Udover Andrei betjener en dedikeret studentermedarbejder 3D-printeren, som er ekstrem brugervenlig. Den sværere del er forberedelsen i softwaren, som er grundlæggende for 3D-print af metal generelt.

Stor tilfredshed med investering

Bekendtskabet med Protech går lang tid tilbage, idet Andrei som studerende for mere end et årti siden blev præsenteret for Stratasys FDM 3D-printere.

–    Det er svært ikke at kende til Protech, når man taler 3D-print i Danmark. Derfor var det meget naturligt for SDU at kontakte Protech og hører deres anbefaling omkring 3D-metal print, udtaler Andrei.

Syddansk Universitet er stadig uerfarne når det kommer til at 3D-printe i metal. Der har indtil nu været flere udfordringer, som de har måtte løse, men de er mere end tilfredse med deres investering og ser ligeledes frem til at dele deres erfaring med Xact Metal 3D-printeren. Målet er at metal 3D-print kan vinde endnu mere indpas i området.

Også når det gælder samarbejdet med Protech fremhæves det gode samarbejde og den tætte dialog.

–    Jeg kan kun rose personalet, som er hurtige til at reagere på vores spørgsmål. Og så endda uden for almindelig arbejdstid. Vi ser frem til det fremtidige samarbejde med Protech, afslutter Andrei.

Læs mere om SDU på www.sdu.dk. Du kan også følge SDU Sønderborg og deres projekter på LinkedIn.

XactMetalLogo.png


Vil du vide mere?

Kontakt Protech for mere information om hvordan AM kan anvendes i din virksomhed. Vi hjælper dig med at finde de rette løsninger, som kan effektivisere både udviklingsprocesser og reducere produktionsomkostninger.

Thomas Tønnesen
tt@protech.dk
Telefon: 7683 8107


Kontaktformular

*Obligatoriske felter