AM Tooling udvider med 3D-printer

Den odenseanske virksomhed AM Tooling bruger en Stratasys F170 til at printe kundetilpassede fixturer og værktøjskomponenter. 3D-printeren har bidraget med større designfrihed og mulighed for bedre service til virksomhedens kunder.

AM Tooling Protech Stratasys 3D Printer 2.jpg

AM Tooling startede tilbage i 1973 i en lille garage i Odense. Siden har virksomheden vokset sig stor og tæller i dag over 60 medarbejdere. Virksomheden er specialister i at fremstille alle former og størrelser af værktøj og dele til især bilindustrien. I starten af 2019 investerede virksomheden i deres første 3D-printer; en Stratasys F170. 3D-teknologien anvendes bl.a. til fremstilling af kundetilpassede fixturer samt maskinkomponenter.

Større designfrihed med 3D-printer

Allerede for flere år siden, hvor Peter Eskelund arbejdede hos Betler Aluminium i Tønder blev hans interesse for 3D-print vagt. Det var dog først, da han kom tilbage til AM Tooling i 2018, at han kom til at arbejde med additiv fremstilling.

-    Peter fortæller, at han ser det som en god mulighed for at udvikle specialmaskiner/værktøjer med flere additiv fremstillede komponenter og ydermere komponenter fremstillet i forskellige materialer, så som kulfiber og på sigt metalkomponenter.

I forbindelse med investeringen i en 3D printer, stod AM Tooling med en virksomhed, som skulle bruge nogle meget komplekse robotgribere og fixturer. I dette tilfælde kunne AM Tooling ved at benytte 3D print opnå større designfrihed og samtidig reducerer leveringstiden på komponenterne væsentligt. Derudover var arbejdsprocessen mere effektiv og hurtigere fremfor traditionel fremstilling med CNC-bearbejdning.

-    Vi gik i nærmere dialog med Protech og efter Protech havde printet testemner til os, blev beslutningen om at investerer i en 3D-printer taget, siger Peter.

AM Tooling Protech Stratasys 3D Printer.jpg

Stabil arbejdsproces med 3D-printer

Selvom AM Tooling kun har haft deres Stratasys F170 i ganske få måneder, er de kommet godt i gang med at bruge printeren. Der printes bl.a. robotgribere, special fixturer og beslag. Tidligere blev disse typisk fremstillet i rustfrit stål. Men ved at printe i ABS og ASA har virksomheden reduceret fremstillingshastighed væsentligt og dermed øget serviceniveauet overfor deres kunder.

Pt. har virksomheden 5 medarbejdere, som kan betjene 3D-printeren. Men interessen blandt medarbejderen er voksende og flere har set mulighederne med additiv fremstilling. Med tiden kommer der helt sikkert flere operatører på maskinen.

-    Jeg opfordrer andre virksomheder til at investerer i en 3D-printer, siger Peter. Printprocessen er enorm stabil og samtidig er 3D-printeren særdeles brugervenlig.

Større fleksibilitet i produktionen

AM Tooling Printed Part.jpgAM Tooling har endnu ingen udregning på hvornår deres 3D-printer har tjent sig selv hjem. Men der er ingen tvivl om at printeren har reduceret omkostningerne på visse komponenter. Dette skyldes bl.a. at produktionen nu foretages i eget firma og at der ikke længere benyttes eksterne leverandører til disse opgaver. Som eksempel printer vi også kontrolfixturer til prototypeemner, hvor der printes et lille antal og her kan prisen pr. fremstillet fixtur reduceres kraftigt.
 
-    3D-printeren er ikke købt som en erstatning, men som et supplement til vores nuværende maskinpark, understreger Peter Eskelund.

Da beslutningen om investering i en 3D-printer først var taget, gik der ikke lang tid før printeren blev leveret.

-    Protech sørgede for hurtig installation og grundig introduktion til 3D-printeren, fortæller Peter. Herefter var det forbavsende let at komme i gang med additiv fremstilling, afslutter han.

protech-stratasys-platinum-partner.png


Kontaktformular

*Obligatoriske felter