3D-model af Stockholm Centrum

Mitekgruppen designede og printede en 3D-model på 9,1 x 8,6 meter af Stockholms Centrum ved hjælp af en Dimension 3D-printer.

Mitekgruppen-Stratasys-Protech-Stockholm.jpg

Mitekgruppen er en svensk producent af bl.a. arkitektoniske modeller og skalamodeller til arkitekter, kommuner og byggefirmaer. I år 2005 fik Mitekgruppen en stor forespørgsel fra Stockholm by om at bygge en udstillingsmodel af Stockholm Centrum i en skala på 1:1000 med over 10.000 bygninger.

Stram tidsfrist – investerede i 3D-printer

Mitekgruppens første udfordring var at finde ud af, hvordan man kunne skabe en så stor udstillingsmodel på bare seks måneder. Deres traditionelle fremstillingsmetoder med papir, karton og træ ville være for tidskrævende. Efter at have undersøgt andre arbejdsmetoder, indså teknikere at en 3D-printer ville være det eneste alternativ til at overholde tidsfristen. Virksomheden kontaktede Protech og kort tid derefter stod der en Dimension SST 768 på deres kontor.

År blev bare nogle måneder

–    En håndlavet model i denne skala ville have været en enorm tidsinvestering, siger Martin Jonsson, Mitekgruppen medejer & designer. Lignende model ville have taget år at bygge manuelt. Med en Dimension 3D-printer og billederne vi hentede fra Google Earth blev projektet klar på bare nogle måneder.

Efter at have fået en del grundlæggende 3D-materiale fra Stockholm by og nogle nye CAD-programmer kunne de starte projektet op. Ved hjælp af kort, tegninger, luftfotos og billeder fra Google Earth begyndte de at tegne alle de tusindvis af bygninger i byen.

Hele modellen er opdelt i 38 dele og måler ca. 48 m2.