Er PVA et reelt alternativ?

  • At anvende PVA som supportmateriale har sine begrænsninger. En er at PVA ikke fungerer særligt godt med udvalgte modelmaterialer.

    Man skal tænke på at et supportmateriale skal kunne tåle samme temperatur i byggekammeret som modelmaterialet kræver. Det skal også have samme svindfaktor som modelmaterialet og samtidig ikke efterlade nogle rester på det færdigprintede emne.

    Et andet problem med PVA er processtabiliteten ved lange printtider. Dette faktum giver ofte problemer med at printe større emner som kræver meget supportmateriale. Man kan altid argumentere for, at det er muligt at printe support i samme materiale som emnet. Og ja, det fungerer, men det resulterer næsten altid i meget manuelt rensearbejde af supportmaterialet og med risiko for skader og forandringer på det printede emne. Manuel rensning af supportmateriale i PVA kan i visse tilfælde være nærmest umuligt at udføre. Alt manuelt arbejde tager tid og tid er penge for den professionelle bruger.

    Yderligere et problem med PVA er at det er ekstremt fugtfølsomt og påvirkes af luftfugtighed. Dette medfører at materialet muligvis skal tørre inden print.

    Derfor har PVA har sine begrænsninger:

    • PVA fungerer ikke særligt godt med udvalgte modelmaterialer.
    • Manuel rensning af supportmateriale i PVA kan medfører skader på det færdige emne.
    • PVA er ekstremt fugtfølsomt og skal muligvis tørre inden print.
       

    Ta’ mig til næste side: Er et opvarmet byggekammer vigtigt?

  • Spagetti(1).jpg