3D-printer gav udvidet forretningsområde

DanPower Electronics i Helsinge investerede i en 3D-printer fra Stratasys med det formål at kunne fremstille funktionsdygtige prototyper. I dag har printeren gjort, at DanPower sidder på en større del af værdikæden fra idé til færdigt produkt.

Banner-uPrint-Stratasys-DanPower Electronics-Protech.jpg

DanPower Electronics i Helsinge er en konsulentvirksomhed med speciale i kundespecificeret strømforsyningsdesign. Kort sagt står DanPower Electronics for at få strømforsyningen til at fungere i nye produkter, som virksomhedens kunder er i gang med at udvikle.

- Vores arbejde består både i at få elektronikken til at fungere, så strømforsyningen giver det output, den skal, men også i rent mekanisk at få strømforsyningsdelen integreret i det færdige produkt, fortæller Niels Petersen, indehaver af DanPower Electronics.

"I dag tager det et par timer fra tegning til færdigt produkt. Og er noget ikke helt, som det skal være, laver vi bare om og printer igen."

Fra idé til funktionsdygtig prototype

Men hvor DanPower Electronics’ arbejde med det mekaniske design tidligere primært begrænsede sig til udarbejdelse af CAD-tegninger, omfatter det i dag hele processen – fra idé til færdig og funktionsdygtig prototype.

- Før vi fik 3D-printeren, begrænsede vores inhouse prototype-produktion sig til, hvad der kunne lade sig gøre på en filebænk. Og med den nøjagtighed, der kræves i de fleste produktdesigns i dag, var det ikke ret meget. Resten måtte vi enten sende ud af huset eller lade kunden selv stå for, siger Niels Petersen.

Sparer tid og penge

I dag printer DanPower Electronics selv de færdige prototype-designs ud i en kvalitet, der ikke lader tilbage at ønske – hverken i forhold til styrke, nøjagtighed eller funktionsdygtighed. Men selv om virksomheden på denne måde omfavner en større del af værdikæden inden for sit forretningsområde, er det for Niels Petersen ikke den største fordel ved printeren:

- Ja, den giver os mulighed for at løse en større del af opgaven for vores kunder. Og ja, den sparer os for en hel del, når vi ikke længere skal sende opgaver ud af huset til underleverandører, der kan producere de færdige prototyper. Men den allerstørste fordel ved den er, at den giver os mulighed for at arbejde hurtigere og være langt mere kreative.

Går uden for boksen

Når 3D-printeren står tilgængelig i produktionen, giver det nemlig en langt større smidighed i arbejdet – og mulighed for at prøve langt flere idéer og designs af.

- Tidligere holdt vi os tilbage, når vi stod med en færdig tegning. Det var både dyrt og tidskrævende at sende den til en underleverandør og derefter vente flere dage på at få det færdige produkt retur. I dag tager det et par timer fra tegning til færdigt produkt. Og er noget ikke helt, som det skal være, laver vi bare om og printer igen. Det gør vores proces meget mere kreativ og bevirker, at vi i langt højere grad tør gå lidt uden for boksen i vores designs. Vi kan jo bare lave det om, hvis det ikke duer, siger Niels Petersen.

Filebænken samler støv

Hvor Niels Petersen ofte tidligere stod bøjet over filebænken, når der skulle fremstilles prototyper, står filebænken i dag mest og samler støv.

- Selv simple, mekaniske opgaver, der nemt kan fremstilles på filebænken, bruger vi nu 3D-printeren til. Det kan langt bedre betale sig at bruge tiden på at tegne dem, så de kan printes. For selv om det måske i første omgang tager længere tid at tegne end at file et simpelt plastelement, giver printeren os den fordel, at efterfølgende kopier jo blot er ren printertid, fortæller Niels Petersen.


Om DanPower Electronics

DanPower Electronics ApS blev etableret i 1991 i Helsinge i Nordsjælland og tilbyder ekspertviden inden for switchmode strømforsyningsdesign samt rådgivning til udviklingsvirksomheder, der har andet kerneområde end powersystemer.

Læs mere om DanPower Electronics på www.danpower.dk